Om oss – Vår dröm, din sommar

Så fick jag då komma hem igen…

…född och uppvuxen på Månstorps gård alldeles intill flygstationen, men ”på rymmen” i många år. Jag trivdes bra i ”utlandet”, både Florens, Paris och Stockholm är fina städer, Provence liknar lite min hembygd, Asknäs gård på Ekerö en idyll vid Mälarens strand, Abbekås en pärla på vår egen sydkust. Men något fattades mig. Jag längtade hem. Precis som Verner von Heidenstam längtade jag marken, jag längtade stenarna där barn jag lekt. Jag förstod nog inte hur mycket förrän jag öppnade dörren till den lilla stugan på Skogsvägen. Det är inte Månstorp, men jag är hemma, hemma vid stenarna där barn jag lekt. Hemma på stranden, vid havet, vid hamnen. Och så får jag göra det roligaste jag vet. Ta hand om er – mina gäster.

Väl mött!

Lotta

Vejbystrand – mitt i skafferiet

För mer än 30 år sedan öppnade vi i familjen Mellberg Holm krog på Asknäs gård, på Ekerö utanför Stockholm. Gården var en gammal handelsträdgård och från Ekerö kom det mesta av de råvaror som mättade Stockholmarnas magar. Ekerö var och är nu igen Stockholms eget skafferi.

Från Asknäs flyttade vi söder om landsvägen till Abbekås mellan Ystad och Trelleborg där stora delar av södra Skånes mat produceras. Det var i det lilla fiskeläget som Gustav Bong startade sin produktion av konserverade morötter, små fina gröna ärtor och sillinläggningar. Det finns fortfarande aktiva fiskare i hamnen och ”Slätten” , Söderslättsom som landskapet norr om landsvägen kallas är otroligt bördigt och goda jordar ger fin avkastning.

För sex år sedan kom vi till Vejbystrand och hamnade ännu en gång ”mitt i skafferiet”. Det är en ren fröjd att få laga äkta mat från grunden på färska råvaror – från jord till bord. Vi hämtar sparris och rädisor i Torekov. Potatis, sallad och kål av olika slag har vi runt knuten, liksom de många örter vi använder i köket. Cooks organic producerar ekologiska grönsaker av det allra bästa slag och själv skördar vi ramslök, nässlor och annat naturen bjuder. Vi stortrivs helt enkelt och bjuder er:

Välkommen till bords!

Lotta med personal

Följ oss på Facebook och Instagram!

För aktuella öppettider och spontana happenings!

1 week ago

Strandhugget
Premiär på fredag klockan 11.00. Turid Rafnsson - kvinnan bakom smörrebrödsuccén ” Snitten” ingår nu i vårt köksgäng. Och nu kööör vi. 55:-/styck och vi inleder med:-Lax-Ägg&räkor-Spätta-Gorgonzola -Leverpastej -RostbiffTa med eller ät på plats😋vill du vara säker på att det finns till dig; beställ på hej@strandhuggetivejby.se ... Visa merVisa mindre
Visa på Facebook

1 week ago

Strandhugget
Visa på Facebook